torstai 15. marraskuuta 2012

Analyysiä valtuustolähetyksestä

Kuvasin kokeilumielessä 12.11.2012 Kaarinan kaupunginvaltuuston kokouksen suorana lähetyksenä verkkoon. Käytettävä välineistö koostui jo hieman vanhentuneestakin matkapuhelimesta. Yhteyskin kulki ihan vain matkapuhelinverkon yli. Testi oli paitsi tekninen tietysti myös poliittinen. Käsittääkseni lehdistö on joskus kuvannut osia valtuuston kokouksesta ja laittanut niistä otteita verkkoon, mutta tietääkseni tämä lienee ollut ensimmäinen kerta kun kokous lähetettiin suorana varsinaissuomalaisessa kunnassa - Internetissä. Joskus menneinä vuosikymmeninä nimittäin naapurikunnan puolella Paraisilla näytettiin valtuuston kokouksia paikallisella kaapelikanavalla. Kunniaa ensimmäisenä olemisesta ei siis voi ottaa. Mutta mennäänpä eteenpäin.

Poliittinen testi


Erään puolueen pitkän linjan valtuutetun kertoman perusteella sain sellaisen kuvan, että tällaista kuvaamista ja sen lähettämistä suoraan ei ehkä katsottaisi kovin suopeasti. Näin saattoikin toki olla, mutta suuri osa kokouksen osallistujista eivät välttämättä ainakaan aluksi olleet ollenkaan tietoisia siitä, että kokous kuvataan ja lähetetään suoraan maailmalle. Asia tuli siis useimmille yllätyksenä ja puun takaa. Monelle asia valkeni vasta jälkeenpäin.

Jos ei asiasta pidetty etukäteen suurta meteliä, niin ei siitä myöskään paikan päällä tehty suurta numeroa. Vasta kun lehdistö kiinnostui asiasta muidenkin uteliaisuus heräsi. Pelättyä torppaamista ei siis nähty. (Tai torppausyritystä, sillä valtuustosali on julkinen tila ja lain mukaan julkisessa tilassa saa kuvata). Nähtäväksi jää miten kuvaamiseen suhtaudutaan kun seuraavan kerran sitä joku yrittää. Yksiselitteisimmän palautteen saisi jos tehtäisiin valtuustoaloite kokouksen kuvaamista ja suorana lähettämistä koskien.

Tekninen testi


Kuvaaminen suoritettiin hieman vanhentumaan päin olevalla matkapuhelimella (Nokia N900). Yhteys ulkomaailmaan kulki matkapuhelinverkon kautta. Sain sellaista palautetta, että yhteys pätki aika lailla ja totesin asian itsekin. Käytössä olisi ollut SparkNetin langaton WLAN, mutta kokous oli jo alkamassa kun muistin, että tunnus on vielä tilaamatta.

Puhelimessa on akun lautaukseenkin käytetty MicroUSB-liitäntä rikki mikä tarkoittaa sitä, että puhelimen akkua ei voi ladata perinteisin keinoin. Pelkäsin hieman akun tyhjentyvän kesken kokouksen. Kenttätesteissä olin todennut akun kestävän 80-90 minuuttia. Hyvin tuo lopulta riitti. Toinen huolettanut asia oli äänten kuuluminen. Tämä huoli osoittautuikin aiheelliseksi. Salin äänentoistoistojärjestelmä toimi hyvin epätasaisesti. Jotkut puheenvuorot kuuluivat selkeästi, kun taas useimmat eivät. Selvästikin on todettavissa, että matkapuhelimen (tai vastaisuudessa videokameran) oma sisäänrakennettu mikrofoni ei riitä. Ei ainakaan jos kokous kuvataan yleisölle osoitetusta paikasta, eli salin takaosasta.

Kuvauskulma ei myöskään ollut ihanteellinen. Valtuutetuista näki lähinnä selät, niskat ja takaraivot. Kaukana pienenä sumuisena pisteenä häämötti valtuuston puheenjohtaja. Olisi selvästikin toivottavaa, että kokouksia pystyttäisiin vastaisuudessa kuvaamaan salin etuosasta. (Jos oikein vaativiksi heittäydyttäisiin, niin kameroita olisi kaksi tai useampia. Kamera #2 näyttäisi puheenjohtajaa ja muita edessä istuvia henkilöitä).

Johtopäätökset

 

Teknisessä mielessä äänten kuuluminen on asia johon pitää saada selkeä parannus. Jos katsoja ei kuule mitä sanotaan, niin ei kokousta jaksa seurata edes se kuuluisa vanha Erkkikään. Tämä tarkoittaa sitä, että minun matkapuhelimeni ei oikein ole ole sovelias tähän käyttötarkoitukseen, sillä siinä ei ole mikrofoniliitäntää erillistä, ulkoista mikrofonia varten.

Kuvakulma on toinen asia jossa niin ikään on parantamisen varaa. Olisi toivottavaa, että kuvaaminen tapahtuisi salin etuosasta. Kuvan erottelukyky oli aika alhainen, mutta tämä ei mielestäni ole merkittävä asia. (Eihän tässä mitään Hollywoood-elokuvaa olla tekemässä). Suurempi kuva kuormittaa enemmän verkkoa ja silloin ollaan haavoittuvampia verkon hetkellisellekin pätkimiselle. On tärkeämpää ettei kuva ja ääni pätki.

Laadukkaamman verkkoyhteyden järjestäminen on teknisistä kysymyksistä se helpoin ratkaista, sillä kantaman sisällä on SparkNet. Allekirjoittaneella tosin ei ole sinne tunnuksia "luontaisetuna" niin kuin vaikkapa valtuutetuilla on.

Mitä asian poliittiseen puoleen tulee, niin siitä minulla ei tässä vaiheessa ole tietoa. Pelättyä tyrmäystä ei tapahtumahetkellä nähty. Toisaalta nyt "yllätysetu" on käytetty ja jos siellä minun näköinen mies, tai kuka tahansa muu jota ei lehdistön edustajaksi tunnisteta, häärää jokin laite kädessään, niin saattaa olla, että keskustelua asiasta syntyy ennen kuin kokous pääsee alkamaan.

Valtuuston kokousten näyttäminen verkossa on meidän Vihreiden valtuustokauden ohjelmaan 2012-2016 kirjattu, siispä tämä kokeilu ei ollut pelkästään yhden yksittäisen ihmisen äkillinen päähänpisto. Joskaan 12.11.2012 kokouksen kuvaamisesta ei oltu puolueväen kesken varsinaisesti etukäteen neuvoteltu eikä asiasta sovittu.

Allekirjoittanut on epämuodollisessa yhteydessä alustavasti ehdottanut, että Kaarinan Vihreät tekisi valtuustoaloitteen siitä, että valtuuston kokoukset avattaisiin seurattavaksi verkkoon ja että toteutuksesta vastaisi Kaarinan kaupunki. Mielestäni tämän aloitteen puolesta on vahvat argumentit olemassa. Ei kaikkein vähäisimpinä laskenut äänestysprosentti ja se että kustannusvaikutukset olisivat melko vaatimattomat, eli hanke ei juurikaan rasittaisi kaupungin budjettia. Aika näyttää miten käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti